De Ambassadeurs

Dr. Martijn Meijerink

Martijn Meijerink is als interventieradioloog werkzaam in het VU medisch centrum te Amsterdam. Hij heeft alsspeciaalaandachtsgebied de interventionele oncologie en houdt zich bezig met verschillende technieken zoals Radio FrequenteAblatie (RFA), Micro Wave Ablatie (MWA) en met TACE (chemo-embolisatie) en Radio-embolisatie.

Hij heeft medio 2012 in Nederland de zogenaamde Irreversibele Electroporatie (IRE) ofwel NanoKnife geïntroduceerd en verricht met zijn team veel onderzoek naar het effect van stroompulsen om tumoren uit te schakelen.

Hij leidt het VUmc centrum voor beeldgestuurde tumorablatie waar veel laboratoriumonderzoek
en klinisch onderzoek wordt gedaan naar minimaal-invasieve kankerbehandelingen.
Hij is hoofdonderzoeker van verschillende nationale en internationale trials op dit gebied.

Martijn is getrouwd en heeft twee dochters. In zijn vrije tijd gaat hij graag windsurfen.

Drs. Warner Prevoo

“ Het enige belang is het belang van de patiënt, een goede kwaliteit van leven en persoonlijk afgestemde behandelingen”

Warner Prevoo is interventieradioloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Al meer dan vijftien jaar behandelt hij kankerpatiënten met ‘ opereren zonder snijden’ methodes. Hij startte 15 jaar geleden met het behandelen van tumoren in de lever met ablaties (verwarmen of bevriezen van tumoren). Op deze manier behandelt hij nu ook lever-, nier-, en longtumoren. Sinds 2012 behandelt hij patiënten met TACE en Radioembolisatie (door een kathetertje worden via de liesslagader de medicijnen naar de tumor gebracht).

Na zijn werk mag hij graag hardlopen, zeilen, naar muziek luisteren, een potje drummen, lekker koken voor en aandacht besteden aan zijn zoon.

Dr. Mark Burgmans

“Ik wil mijn ervaring inzetten in de strijd tegen kanker”

Mark werkt als interventieradioloog in een team van radiologen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). In het LUMC worden de nieuwste beeldgestuurde oncologische behandelingen uitgevoerd: embolisatie, Radio Frequentie Ablatie (RFA), Microwave Ablatie (MWA), chemo-embolisatie (TACE), Radio-embolisatie met Yttrium-90 microsferen en chemosaturatie.

Juist bij kankerpatiënten wordt de kwaliteit van de zorg ook in belangrijke mate bepaald
door de begeleiding rondom een ingreep. Om een optimale en persoonlijke begeleiding
te waarborgen heeft het LUMC een daarvoor getrainde Physician Assistent (PA) aan het
behandelteam Interventieradiologie toegevoegd. Recent is in het LUMC een
Polikliniek Interventieradiologie geopend.

Dr. Jurgen Futterer

“Beeldgestuurde behandelingen waarbij behoud van kwaliteit van leven voor de patiënten centraal staat”

Jurgen Futterer is interventieradioloog in het Radboudumc. Hij heeft al enige tijd ervaring met “opereren zonder snijden’ methodes waarbij hij de voorkeur heeft
voor CT- en MRI gestuurde behandelingen. Hij startte 5 jaar geleden met het bevriezen van
tumoren in de prostaat. Op deze manier behandelt hij nu ook lever-, nier-, longtumoren.
Sinds 2014 behandelt hij patiënten met laserablatie waarbij prostaattumoren worden weggebrand.
Hij gaat dit in de toekomst ook bij levertumoren doen.

Activiteiten die hij na het werk doet zijn hardlopen, wielrennen,
en gezellige activiteiten ondernemen met zijn vrouw en twee dochters.

Dr. Paul Lohle

“ Persoonlijke aandacht voor de patiënt staat bij ons op nummer 1”

Paul Lohle is interventieradioloog St. Elisabeth TweeStedenziekenhuis te Tilburg, onder andere gespecialiseerd in de behandeling van levertumoren via de slagader. Samen met een uitgebreid team van collega’s, oncologen en verplegend personeel verricht Paul “ opereren zonder snijden behandelingen” voor kankerpatiënten uit Brabant en aangrenzende provincies.

Als artsenopleider is Paul ook verantwoordelijk voor de opleiding van jonge talentvolle radiologen,
die net als hij het vak op perfecte wijze willen uitvoeren met persoonlijke aandacht voor hun patiënten.
Die persoonlijke aandacht staat bij hen op de eerste plaats.
Daarnaast is hij specialist in het doen van dotter- en andere bloedvatprocedures.

Paul is getrouwd en heeft vier kinderen.

Dr. Carl Wijburg, uroloog en Toparts van 2012

“Bij behandelen van kankerpatiënten moet er niet alleen naar geld gekeken moet worden”

Carl werkt als uroloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Zijn specialiteit is prostaatkanker; hij heeft veel ervaring opgedaan en zich bekwaamd in de laparoscopie (kijkoperatie). Hij is met name werkzaam op het gebied van kankerbehandelingen in de urologie, zoals prostaat- blaas -en nierkanker. Sinds 2010 werkt hij fulltime met de operatierobot DA Vinci. Daarnaast is coördinator van het robotprogramma in Rijnstate en heeft hij plaats in de European Robotic Urological Society. Voor het specialisme Urologie is Carl Wijburg uitgeroepen tot Toparts van 2012.

Carl: “Wij blijven ons inzetten voor een betere behandeling voor patiënten, met name patiënten met kanker. Naar mijn persoonlijke mening moet er dus niet alleen naar geld gekeken worden, alhoewel iedereen weet dat in deze tijden geld een grote rol speelt”.

Prof.dr. Marco van Vulpen, Hoogleraar Radiotherapie UMC Utrecht

“Het probleem met het bestralen van kanker is dat artsen de locatie van de tumor niet precies kunnen zien. Dat willen we verbeteren”.

Tumoren op de moeilijkste plekken nauwkeurig opsporen en tegelijkertijd bestralen zonder dat gezonde organen worden geraakt. Daar heeft Marco van vulpen zich de afgelopen jaren mee beziggehouden. In juli 2014 startten in het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht de revolutionaire testen met een goednieuw, in Utrecht ontwikkeld MRI-bestralingsapparaat.

Het is een apparaat een MRI-scan is gekoppeld aan een bestralingsapparaat.
Via die MRI kun je de tumor zien zitten en daar kan gericht op gestraald worden.
De onderzoekers denken  dat deze methode veiliger is, omdat je gezonde organen spaart en het probleem doelgericht aanpakt.

Het kan nog wel een poos  duren voordat de eerste kankerpatiënten met het nieuwe apparaat
worden behandeld. De behandeling moet eerst grondig getest worden en voldoen aan
belangrijke wetten.

Martha Wieling, mede -oprichtster van de SBBvK

Het was in januari 2007, een donderslag bij heldere hemel
in ons gezin, de diagnose maagkanker bij Wilt,
toen 42 jaar jong. Met deze donderslag begon voor ons de strijd tegen kanker. Voor onszelf en voor anderen. De persoonlijke ervaringen met behandelingen in het buitenland was voor ons de aanleiding om de stichting beeldgestuurde behandelingen van kanker op te richten in december 2009. Nu vijf jaar later en 1,5 jaar na het verlies van mijn man is het tijd om het stokje definitief over te dragen. Het huidige bestuur heeft mooie stappen gezet en een van de doelstellingen, dat patiënten rechtstreeks in contact kunnen komen met de interventieradioloog, is met de nieuwe website gerealiseerd. Graag had ik gezien dat de SBBvK anno 2015 overbodig zou zijn en dat de beeldgestuurde behandelingen bij kanker overal en bij iedereen bekend zouden zijn. Helaas is dat nog niet zover en er ligt dus nog genoeg uitdaging voor het huidige bestuur.
Altijd zal ik de SBBvK een warm hart toedragen en blijven volgen en ik wil het huidige bestuur dan ook alle succes toewensen in deze gezamenlijke strijd om de beeldgestuurde behandelingen van kanker binnen Nederland verder op de kaart te zetten…

Peter Kapitein, Ambassador Alpe d’HuZes and President and Patient Advocate Inspire2Live

Ik heb veel goede zorg ontvangen tijdens mijn behandelingen voor lymfeklierkanker. Inmiddels zie ik en weet ik dat er meer mogelijk is met bestaande technieken. Met beeldgestuurde technieken. Daar wil ik mij voor inzetten en daar zal ik met veel energie mensen voor bij elkaar brengen. Het gaat om de beste behandelingen voor iedereen en te allen tijden. Dat is wat ik heb gehad en dat is wat anderen ook dienen te ontvangen. Daarom draag ik de Stichting Beeldgestuurde Behandelingen een warm hart toe. Ze kunnen op mij rekenen.

Carl Verheijen, directeur van Nije Veste te Nijkerk

Als ambassadeur hoop ik ook een klein beetje bij te kunnen dragen in het onderzoek naar beeldgestuurde behandelingen bij kanker. Ik zie dit als een aanvulling op het gewone reguliere beleid en verwacht dat wij echt een meerwaarde kunnen zijn binnen de bestaande mogelijkheden. Radiologische interventie heeft volgens mij de toekomst en laten we er met z’n allen hard aan werken dit zo breed mogelijk te kunnen inzetten.